Bana: Határozottan elutasítom a közvagyon alapítványokba szervezését

Határozottan elutasítom a közvagyon alapítványokba szervezését, egyházi fenntartású intézményekre azonban szükség van. Több sajtóorgánumban is összemosták a közvagyon alapítványokba történő átjátszását és az egri Eszterházy Károly Egyetem egyházi fenntartás alá kerülését. Természetesen az alapítványok létrehozásáról szóló szavazásoknál egytől egyig nemmel szavaztam tegnap. Ugyanakkor egyházi fenntartás alatt az oktatási intézmények működhetnek jól és rosszul is – mindkettőre van példa.

Hívő református vagyok, szombathelyi gimnazistaként három évig egy nagyon jól működő katolikus kollégiumban laktam, az akkori Egyházmegyei Kollégiumban. Az egri egyetem ügyében úgy értékeltem, hogy pozitívumokkal járhat annak katolikus egyházi fenntartás alá kerülése, ráadásul ennek megvannak az ottani előzményei és hagyományai is. Eger esetében ugyanis a katolikus egyház nem megkapta, hanem visszakapta az egyetemet, hiszen azt névadója, Eszterházy Károly püspök alapította 1774-ben.

Míg a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium kapcsán sajnálattal vettem, hogy egyesek politikai kérdést csináltak egy szakmai témából, ráadásul Vas megye első állami gimnáziumával kapcsolatban egyházi tradíciókról nem beszélhetünk, addig ebben az esetben a hozzám érkezett helyi visszajelzések alapján is ez volt a helyes döntés, hiszen Egerben nagyon sok egyházi oktatási intézmény működik magas színvonalon.

Nem a Fidesszel szavaztam együtt, ahogy egyesek megfogalmazzák, hanem az egyetem, valamint sok egri és környékbeli mellett álltam ki voksommal. Az egyházak működését joggal lehet kritikával illetni, de határozottan visszautasítom azt az alapállást, miszerint ami egyházi, az csak rossz lehet. A világ nem fehér és fekete, nem lesz valami jobb attól, hogy valamelyik egyház működteti, de rosszabb sem.

Ha valóban egy európai és demokratikus Magyarországot szeretnénk teremteni, akkor értelmes vitákat kell folytatnunk ezekről a kérdésekről. Én nem fideszesekben és ellenzékiekben gondolkozom, hanem emberek, ügyek és elvek mentén politizálok.

Bana Tibor

Vas megye országgyűlési képviselője, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja

A címlapfotó Szombathelyen, az egykori Egyházmegyei Kollégium előtt készült.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s