Emlékezzünk!

1947-ben a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el jogellenesen a Szovjetunióba a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Ezért lett idehaza február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Recsk, Gulag, koncepciós perek, padlássöprés, százezrek emigrációja és halála. Ezek jellemezték idehaza a kommunizmus mindennapjait.

Szinte nem volt olyan magyar család, amelyet ne érintettek volna a rendszer borzalmai.

Vas megyében is rengeteg áldozatot követelt a kommunizmus. A diktatúra alatt a Szombathelyi Egyházmegyét is nagy veszteség érte, több mint 700 szerzetest távolítottak el addigi szolgálati helyéről. A Király utcában működött egykor az Államvédelmi Hatóság szombathelyi központja, százakat tartottak itt fogva és kínoztak halálra a diktatúra idején – az ő emlékükre az épület falán emléktáblát helyeztek el.

A mai napon álljunk meg egy pillanatra és emlékezzünk a kommunizmus borzalmaira, világszinten arra a 100 millió emberre, köztük arra a több százezer magyar áldozatra, akik egy borzalmas és gyilkos eszme következtében lelték halálukat. Vallom, hogy nem engedhetünk teret a jövőben semmilyen gyilkos, ordas eszmének!

Bana Tibor

Vas megye országgyűlési képviselője, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s