Kínai kegyetlenkedésekkel szembeni fellépés és az EU elmúlt egy éve

Az Európai Ügyek Bizottságának mai ülésén két fontos témát tárgyaltunk. Egyrészt egy határozati javaslatról vitáztunk annak érdekében, hogy a Magyar Országgyűlés (hasonlóan az Európai Parlamenthez) határozatban ítélje el a kínai kommunista kormányt az ujgur és más kisebbségek elleni kegyetlenkedésekkel kapcsolatban és szólítsa fel az országot az ilyen jellegű cselekedetek beszüntetésére. A benyújtó, Ungár Péter képviselőtársam sajnos nem jött el saját javaslatának tárgyalására, ennek ellenére komoly vita alakult ki a bizottságban.

Míg az ellenzéki képviselők, így jómagam is azzal érveltünk, hogy az ilyen jellegű emberiesség elleni cselekményekkel szemben határozottan ki kell állni, addig a kormánypárti képviselők szerint mindez Kína belügye, elég, ha ezt az Európai Unió kezeli. Látható tehát, hogy a kormánynak ismét fontosabb a gazdasági érdek és a kevés megmaradt “baráti” országgal való jó kapcsolat, mint bármilyen emberi jogok.

Másrészt Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára beszámolt az Európai Unióban az elmúlt egy évben történt főbb eseményekről. Hozzászólásomban kitértem az elmúlt héten a sajtót bejárt hírre, miszerint az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt: hajtsa végre a civil törvénnyel kapcsolatos európai bírósági ítéletet. Államtitkár úr válaszából az derült ki, hogy valamilyen formában továbbra is lesz civil törvény, ennek lehetőségeiről még tárgyalnak a felek. Figyelemmel fogom kísérni a fejleményeket, a magyarországi civil szervezetek számíthatnak rám!

Bana Tibor
Vas megye országgyűlési képviselője, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s