Az előválasztást nem arra találták ki, hogy egymás hajóját fúrják az ellenzéki politikusok!

Nem lesz kormányváltás 2022-ben erős, egységes ellenzék és hiteles, az emberek problémáit szem előtt tartó jelöltek nélkül. A múlt héten már figyelmeztettem ellenzéki politikustársaimat, hogy nem most van itt az ideje egymás támadásának, gyengítésének. A válsággal szemben erőt, a kormányoldali támadásokkal szemben egységet kell felmutatnunk. Az előválasztási versengés nem csaphat át vádaskodásba, mert annak kizárólag egy nyertese lesz: a Fidesz.

Tegnap Ungár Péter támadta meg a Momentum frissen bejelentett miniszterelnök-jelöltjét, elvitatva azt, hogy az LMP-vel is szövetséges ellenzéki párt képes-e hitelesen képviselni zöld politikai törekvéseket. Én azt gondolom, hogy Fekete-Győr András alkalmasságáról vagy a Momentum helyéről az összefogáson belül nem Ungár Péternek, hanem az előválasztáson részt vevő ellenzéki szavazóknak kell dönteniük.

Nem kell az összefogás szereplőinek feltétlenül lelkesedniük egymásért, de tiszteletben kell tartaniuk egymás jogát arra, hogy saját kínálatukat megfogalmazzák, arculatukat kidomborítsák az ellenzéki együttműködésen belül. Máshogy nem érdemes rajtvonalhoz állni. Ungár Péter az utóbbi időszakban Szombathely és térsége kapcsán is úgy kommunikál, mintha kizárólag ő lenne hivatott Budapestről a Vas megyei polgárok képviseletére. Ezt rajta kívül a nyilvánosság előtt még valaki helyesli: a fideszes Hende Csaba, aki nemrég reményét fejezte ki, hogy a szombathelyi választókerületben Ungár nyeri majd az előválasztást.

A köztudottan jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező LMP-s politikus az elmúlt hónapokban a Momentumon kívül más ellenzéki pártokkal is komoly konfliktushelyzetbe került, ami nem segíti a kormányváltást. Ami pedig az egyes ellenzéki szervezetek jelöltállítási törekvéseit illeti: minél nyitottabb, szabadabb az előválasztási verseny, annál nagyobb támogatást, legitimitást élvez majd annak eredménye. Éppen ezért az ellenzéki alternatíva megformálásába nagyobb beleszólást kell engedni a választópolgároknak, kevesebbet a politikai háttéralkuknak!

Ebben a kiválasztási folyamatban örömömre szolgál, hogy egyre több megkeresést, támogatást kapok Vas megyei civilektől, és immár a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltjeként vehetek részt a megmérettetésen a szombathelyi körzetben. Tisztességes versenyt, kölcsönös tiszteletet ajánlok ellenzéki politikustársaimnak!

Bana Tibor

Vas megye országgyűlési képviselője, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s