A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja

75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el a magyarországi németek kitelepítése a kollektív bűnösségre hivatkozva. Közel 200 ezer magyarországi németet fosztottak meg állampolgárságától, minden vagyonától és telepítettek ki a háború következtében romokban heverő Németországba.

Vas megyéből közel 2800 magyar állampolgárt üldöztek el többek között az alábbi, németek által lakott településekről: Vaskeresztes (Grossdorf), Pornóapáti (Pernau), Kiszsidány (Roggendorf), Rönök (Radling), Rábafüzes (Raabfidisch), Alsószölnök (Unterzemming), illetve Kőszeg (Güns) és Szentgotthárd (St. Gotthard). Ekkor néptelenedett el szinte teljesen Nemesmedves (Ginisdorf).

Magyarország máig nem tudta feldolgozni ezt a hatalmas mértékű veszteséget. Ordass Lajos evangélikus püspök azok egyike volt akkoriban, akik felemelték a szavukat a kitelepítés ellen. Ő így ítélte el ezt az eljárást:

„fasiszta módszerekre emlékeztető népességcsere, a magyar nemzet öngyilkos lépése, amelyet ha végrehajtanak, mi magunk fogyatkozunk meg számban és erőben”.

Bana Tibor, Vas megye országgyűlési képviselője, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s