Legyen nekik könnyű a föld! – A doni katasztrófa áldozataira emlékeztünk

79 évvel ezelőtt, 1942-ben Szombathelyről futott ki az első vonatszerelvény, amely magyar katonákat szállított a keleti frontra. A szombathelyi III. hadtest elsőként küzdött meg a Vörös Hadsereggel, ezért a mai napon a vasi megyeszékhelyen emlékeztünk meg az 1943-as doni katasztrófa áldozatairól a Közösen Vas Megyéért Egyesülettel. 🏴🇭🇺

Emlékeztünk arra a közel 120-130 ezer mártírhalál halt magyar bakára és a további több tízezer testileg és lelkileg megnyomorított katonára, akiket az akkori magyar politikai vezetés küldött német parancsra a keleti pokolba.

Az ő áldozatuk legyen a mementója annak, hogy idegen érdekek szolgálatában sohasem áldozhatunk fel egyetlen magyar életet sem! Álljon itt emlékül Bányai József levele, amit hősi halála előtt küldött haza édesanyjának:

„Drága Anyukám!

Nagyon várt válaszlapotokat ma kaptam meg kezeimhez. Nagy sokára jött. Ne várjatok most már tőlem levelet és ti se küldjetek…

Az orosz itt valami nagyra készül, mi meg a végsőkig kitartunk. Erre esküdtünk meg. Küldtem haza november 14-én 105 pengőt, abból Ágikának vegyetek keszkenőt. Remélem, hogy Pista öcsém derekasan átveszi a helyemet a családban, neki a zsebórámat hagyom örökül. Neked Anyukám, csak az örökké élő szeretetemet és az utolsó mosolyomat tudom adni. Nagyon szeretlek!

Istentelen hideg van. Itt ülök a géppuskám mellett és a kezem az üres csajkához fagy. Tudom, hogy mire ezt a lapot megkapod, addigra én már nem fázom és elmúlik az éhségem is. Itt halunk meg. Kérlek, hogy ne haragudj rám!

Kezedet csókolja:

Hű fiad: Jóska”

A Közösen Szentgotthárdért Egyesület tagjaival Szentgotthárdon is fejet hajtottunk az 1943-as doni katasztrófa magyar és szentgotthárdi áldozatai előtt. Legyen nekik könnyű a föld!

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s