Magyar eurót minél előbb!

Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek arról beszélt, hogy ne az eurótól várjuk a versenyképességünket. Természetesen a közös fizetőeszköz bevezetése önmagában kevés ehhez, de én ezt a kérdést merőben másként látom” – írja egyesületünk elnöke, Bana Tibor a Facebook-oldalán.

Álláspontom szerint hazánknak minél hamarabb csatlakoznia kellene az ERM II-rendszerhez, hogy a magyar életszínvonal növelése érdekében a lehető legkorábbi időpontban be tudjuk vezetni az EU-s közös fizetőeszközt, az eurót. A Fidesznek láthatóan nem érdeke a folyamat elindítása, hiszen a magyar gazdaság működését az olcsó munkaerőre építik Orbánék, amit a dolgozókat kizsigerelő rabszolgatörvénnyel tetéztek.

Fontos leszögezni, hogy a magyar euró bevezetése elsősorban politikai akarat kérdése. A magyar gazdaság szempontjából meghatározó uniós fejlesztési pénzek is euróban érkeznek hazánkba. Nem véletlen, hogy a velünk együtt csatlakozó államok közül Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia is az euró minél korábbi bevezetése mellett döntött. A 2007 óta uniós tag bolgárok és románok (utóbbiak kevesebb sikerrel), valamint az EU-ba 2013-ban belépő horvátok is ebbe az irányba haladnak. Csehország sem olyan elzárkózó már, mint korábban, így hazánk mellett egyedül Lengyelország nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel.

A stabilitás, a kiszámíthatóság és az árfolyamkockázat megszüntetése szempontjából is pozitív változást jelentene a közös fizetőeszköz használata. A Fidesz persze szeret a zavarosban halászni és spekulációs lehetőségekkel élni, ezért megfelelő számukra a mostani helyzet.

Ha a magyar gazdaság a propagandának megfelelően valóban jobban teljesít, akkor érthetetlen az eurótól való elzárkózás, megfordítva viszont: éppen azért erősödne jobban a magyar gazdaság, ha bevezetnénk a közös fizetőeszközt. Új munkahelyek jönnének létre, a gazdaság versenyképessége nőne, a befektetők számára is vonzóbb célpont lenne hazánk, valamint közelebb kerülnénk az európai életszínvonalhoz és az európai bérekhez.

A Közösen Vas Megyéért Egyesületnek ez a célja, hiszen ez jelenti egy boldog, sikeres és európai Magyarország alapját.

Röviden összefoglalva: az euró mihamarabbi bevezetése Magyarországon nemzeti érdek és a magyarok is profitálnának belőle. Az Önök érdekében küzdeni fogok azért, hogy ezt elérjük!

Bana Tibor országgyűlési képviselő, politológus-közgazdász, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s