Rangsorolásos előválasztást az ellenzéki győzelem érdekében!

A 2022-es választási sikerhez az ellenzéki jelöltek közül azt a személyt kell megtalálni egy adott körzetben, akire a legtöbb választópolgár hajlandó szavazni. A Fidesszel szemben nem elegendő a „kisebbik rossz” érzésére apellálni, hanem vállalható, hiteles, szerethető alternatívát kell megjeleníteni. Én azon dolgozom, hogy egy ilyen választási lehetőséget nyújtsak a szombathelyieknek és környékbelieknek.

Korábban megkerestem az ellenzéki pártok és mozgalmak vezetőit az előválasztásra vonatkozó javaslatommal. Örömmel vettem tudomásul, hogy azóta a Momentum is szorgalmazza, hogy mind a 106 egyéni választókerületben előválasztás útján dönthessenek a választópolgárok arról, ki képviselje őket ellenzéki jelöltként a választási versenyben, illetve győzelem esetén a következő Országgyűlésben.

Független országgyűlési képviselőként és a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnökeként, lokálpatriótaként egyszerre érzem át a politikus felelősségét és a valódi civilek, pártpolitikán kívüli szereplők azon igényét, hogy az ellenzéki pártok egymás közötti osztozkodásán túl a választók számára maradjon érdemi beleszólási lehetőség a jelöltállítás folyamatába.

Az elmúlt hónapokban több videó-konferencián is részt vettem, ahol ellenzéki képviselőtársaimmal és civil szereplőkkel vitattuk meg a 2022-ig hátralévő időszak buktatóit, illetve az ellenzék számára a győzelmi kilátásokat javító előválasztási technikákat. Egyetértettünk abban, hogy minél több körzetben előválasztást kell tartani – az országos pártok jelöltjein kívüli, ellenzéki elkötelezettségű szereplőket is bevonva.

A választási törvény kormánytöbbség által nemrég elfogadott módosítása után még nyilvánvalóbb, hogy a népszerűség, alkalmasság és elutasítottság kérdéseiben meg kell kérdezni a kormányváltást akaró választókat. Nem a pillanatnyilag legtámogatottabb, de megosztó, hanem a legintegratívabb, legkevésbé taszító jelölt győzheti le a legnagyobb eséllyel a kormánypárti ellenfelét. Ezt a jelöltet rangsorolásos választással találhatjuk meg.

A polgárokat persze a választástechnikai kérdéseknél sokkal jobban érdekli, hogy az őket képviselők képesek-e megdolgozni a bizalomért, síkra szállni a számukra húsba vágó, a hétköznapok szintjén is jól érzékelhető problémák orvoslásáért. Nem ígérem, hogy minden csatát meg fogok nyerni, de azt igen, hogy egyetlen ütközet elől sem fogok kitérni, ahol a tét Szombathely és a környező települések érdekeinek, fejlődési lehetőségének érvényesítése. Továbbra is maradok Vas megye hangja a Parlamentben.

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Borítókép: Országgyűlés Hivatala

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s