Rangsorolásos előválasztással a 2022-es ellenzéki győzelemért!

Kedden a Normális Magyarországért Mozgalom (NORMA) által szervezett online videó-konferencián vettem részt. Ismét alkalmam nyílt kifejteni: az ellenzéki választási siker kulcsa, hogy mind a 106 egyéni választókerületben a legalkalmasabb, legkevésbé elutasított jelölt személyéről közvetlenül, előválasztások útján dönthessenek a választók.

Felvázoltam, hogy erre a rangsorolásos módszerrel megtartott előválasztás a legalkalmasabb, amely szimpátia és ellenszenv alapján képes súlyozni, sorrendbe állítani a jelölteket. Így minden körzetben olyan személy válhat a kormánypárti jelölt fő kihívójává, aki választási szituációban a lehető legtöbb szavazatra számíthat, mivel népszerűsége mellett kevéssé megosztó.

Az online vitán Buth Sándor NORMA-elnökkel, illetve a hozzászólókkal egyetértettünk abban, hogy szükség van az előválasztások menetrendjének és szabályainak mihamarabbi lefektetésére. Ehhez az ellenzéki pártoknak nyitottabb, aktívabb magatartást kellene tanúsítaniuk. Korábban e-mailben kerestem meg az ellenzéki pártok, mozgalmak vezetőit a rangsorolásos előválasztás javaslatával. A Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum és az MSZP válaszoltak a felvetésemre, míg a Demokratikus Koalíciónak, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Párbeszédnek sajnos semmi mondanivalója nem volt a témában. Ha nem akarjuk, hogy a Fidesz negyedszer is kétharmados többséget szerezzen, idejében el kellene végeznünk az aprómunkát. Erre próbálom ráébreszteni ellenzéki képviselőtársaimat is.

Szintén fontos felvetés volt még a vita résztvevőitől, hogy „a pártok elhasználódott jelöltjei” mellett független politikusok és civil szereplők is lehetőséget kaphassanak arra, hogy az előválasztáson megmérettessék magukat. Sikeres, kormányzati kilátásokkal rendelkező ellenzéki politika csak a választók igényeinek meghallgatásával, kellő nyitottsággal, új szövetségek kötésével képzelhető el. A kormányváltáshoz szükség van mindenkire, aki képes érdemben hozzáadni az ellenzék esélyeihez. Én ezért a változásért küzdök minden nap.

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s