Valódi érdekképviseletet a vendéglátásban dolgozóknak!

A koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében ismét több tízezer ember megélhetése vált kétségessé. A vendéglátásban és a szállodaiparban a koronavírus-járvány első hónapjaihoz hasonló krízishelyzet alakult ki. Az ágazatban tevékenykedő mikro- és kisvállalkozások könnyen a csőd szélére sodródhatnak, ezzel több száz magyar család megélhetése kerülhet veszélybe.

A kialakult helyzetre vonatkozóan a kormány továbbra sem rendelkezik egy olyan hatékony válságkezelő csomaggal, amely megnyugtató válaszokat nyújt. Az első hullám óta eltelt hat hónapban a vendéglátásban dolgozók problémáinak orvoslását elmulasztották. A vendéglátószektor komoly megpróbáltatások elé néz, egyelőre megjósolhatatlan, hány magyar ember veszíti el újra a munkahelyét.

A legújabb korlátozó intézkedések után bejelentett 50 százalékos bértámogatás a legtöbb esetben nem jelent semmit, hiszen a szezon utáni részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók néhány ezer forintos támogatásra számíthatnak. Az Ágazati Kollektív Szerződés is csak elvi segítséget nyújt, hiszen a vendéglátásban dolgozók közvetlenül bérhez annak segítségével sem juthatnak.

A vendéglátószektort évek óta terhelő anomáliákra nincs válasza a kormánynak és a szakszervezeteknek sem. Valódi érdekképviselet hiányában egyre többen hagyják el a pályát és más területen vállalnak munkát. Az elmúlt időszak eseményei rámutattak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül egy olyan működő koncepció kidolgozására van szükség az érintett szektorokban, amely a munkáltatói és munkavállalói oldal nehézségeit is rendezi.

Bana Tibor elnök és Rába Kálmán elnökhelyettes
Közösen Vas Megyéért Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s